Den bästa tiden om du ska måla ute är på sommaren. Hösten fungerar också bra, bara inte temperaturen är lägre än 5 plusgrader, och det gäller under hela dygnet. Att förarbeta är också viktigt, man bör ta bort gammal färg och det görs lättast med en skrapa och ett färgborttagningsmedel som är miljövänligt. Exempelvis – Biokleen, speedheater eller med en värmepistol. Om det underlag som ska målas om redan varit målat med linoljefärg, kan det räcka med att slipa och göra rent vassa kanter.

Inomhusmålning

Det är viktigt att alla kvisthål lackeras med shellack innan man börjar med själva målningen. Glömmer du det kommer kvisthålen att få en annan färg och det är inte så snyggt. Viktigt är även att man använder rätt penslar: anstrykare som antingen kan vara runda eller ovala. En smal, så kallad elementpensel så man lätt kommer åt små skrymslen, en bred moddlare för att stryka ut färgen med. Färgen ska strykas på tunt, och den ska masseras in i underlaget. Linoljefärg bör strykas i tre omgångar, när man gjort den första grundstrykningen blir resultatet bäst om man spacklar alla sprickor och hål först. Att sköta om penslarna är, även det, väldigt viktigt för att de ska hålla länge. Efter målningen är klar ska de tvättas rena med såpa. Häng dem gärna i en hink som är fylld med rå linolja, då bildas ingen hinna på dem. När de ska användas igen bör man tvätta dem med såpa innan målning. Råkar penslarna ha torkat är det bara att ställa dem i ren såpa under några veckor och sedan är de som nya igen. För den som är lat, måla gärna ur penslarna så gott det går, och ställ dem sedan i lin- eller penselolja. Där kan de stå tills det är dags att använda dem igen. Innan målning är det bara att torka av oljan från penslarna.

Utomhusmålning

När man ska måla med linoljefärg utomhus bör man måla på våren eller sommaren. Det ska vara torrt väder och temperaturen ska vara behaglig. Detta för att det tar längre tid för färgen att torka mellan strykningarna om det är kallt eller regn i luften. Det är även bättre att måla utomhus om det är molnigt, eftersom den nystrukna färgen inte mår bra av sol. Man kan måla med linoljefärg på en yta som redan är målad, men för att färgen ska tränga in ordentligt i underlaget måste den gamla färgen tas bort först. Gör man inte det, blir färgen bara liggande utanpå precis som en hinna och hållbarheten blir sämre.

Om färgen blir flammig

Ibland kan linoljefärg bli flammig när den har torkat, antingen blank eller matt. I samma ögonblick som man målar med färgen är den helblank men det är vanligt att den blir halvmatt efter ungefär en månad. Detta sker endast inomhus och då kan man måla en gång till, underlaget blir då jämnare och det blir även glansigare. Det går även bra att hälla i några procent terpentin även om det är i slutstrykningsfärgen, eller slipa lite försiktigt med stålull när färgen torkat helt.

Tips på förbehandling

Om det gäller en yta som är omålad är detta bra att tänka på:

• Att man slipar ytan med fint sandpapper.

• Det är mycket viktigt att borsta rent det som ska målas från smuts och damm, ibland behöver man kanske till och med torka av med en våt trasa.

• Om det finns kvistar ska de lackeras med schellack.

• Efteråt ska det torka ordentligt innan målning sker.

En yta som tidigare är målad

• Det som ska målas bör tvättas med målartvätt.

• Skölj därefter noga och låt det torka ordentligt.

• Skrapa sedan bort all färg som sitter löst.

• Alla tänkbara ojämnheter måste slipas och spacklas.

• Damm och smuts måste borstas bort så ytan är ren.

• Torka till slut av ytan som ska målas.

När detta är gjort kan man antingen börja måla eller förbehandla med grundoljning, det görs om det som ska målas är uttorkat. Är det fasader, fönster eller trädgårdsmöbler som ska målas behövs nästan alltid en grundoljning för att slutresultatet ska bli hållbart.