Hur fungerar det egentligen att måla med linoljefärg. Det finns många funderingar kring det, så här kommer lite fakta om varför det är bra. Är det en härlig känsla att måla med linoljefärg? Är det kanske svårt att jobba med färgen? Gulnar färgen fort? Hur lång tid tar det innan färgen torkat? Det är en del frågor folk funderar över. Hur ligger det då till?

Varför måla med linoljefärg?

Linoljefärg är både är en naturprodukt och en levande färg som är fri från kemikalier. Den innehåller endast en liten dos lösningsmedel så färgen är också miljövänlig, och har bara en svag och relativt behaglig doft. Man började redan under 1500-talet att tillverka och måla med linolja och än i dag är det en av den vanligaste färgen när det gäller byggnadsvård. Linoljefärg består av en blandning av förädlad linolja och färgpigment som man har i en kvarn, och där blandas pigment och olja ihop. Redan under slutet av 1700-talet byggdes kvarnar för detta ändamål. Det som är så bra med linoljefärg är att man kan måla den på i stort sett alla underlag. Oljan tränger in i underlagets porer och har en bra och stark förmåga som skyddar mot fukt.

När bör man inte måla med linoljefärg?

Man rekommenderar inte använda denna färg om man ska måla vanliga väggar som brukar finnas inomhus. Det kan lätt bli fläckigt på de ställen där man behövt spackla. Däremot fungerar linoljefärg hur bra som helst på helputsade väggar.

Är det svårt att måla med linoljefärg?

Att det ska vara svårt att måla med linoljefärg stämmer inte alls, bara man följer instruktionerna korrekt är det inga problem. Viktigt är att kolla upp tjocklek och torktid så man får den färg som passar bäst för det som ska målas. Man bör börja med att grunda, för vissa material har en förmåga att suga upp mycket färg, och då är det bra att börja med att olja. Man bör sedan måla med en syntetpensel för att försöka få så jämna lager med färg som det går. Är det stora och släta ytor som ska målas kan man även använda en lackroller. Den bör ha korta strån. När detta är gjort ska det efterstrykas med en pensel, eller sprutmåla om man hellre vill göra det. Om man har gjort en ordentlig grundning brukar två färgstrykningar räcka. När målningen är färdig ska penslarna rengöras med grovsåpa och absolut inte ställas i vatten, för då blir penslarna förstörda. Har man målat något inomhus brukar färgen hålla sig snygg i 30–40 år utan att behöva underhållas.

Gulnar färgen med åren?

Inte direkt, men färgen gulnar ofta i mörka rum, däremot blir färgen ljusare när det är dagsljus. Detta fenomen sker inte omgående, utan under en lång period. Att färgen förändras i dagsljus beror på att UV-strålar bryter ned det bindemedel som finns i färgen och då förlorar den sin kulörglans. När man ser att det börjar gulna är det bara att lägga på ett lager olja, och det gäller då utomhusmålningar.

Hur känslig är den färdigmålade ytan?

Ytor som är målade med linoljefärg tål väldigt mycket, men starka alkaliska lösningar – ph-höga lösningar med ett värde på 10 eller ännu högre kan ge frätskador. Så använd absolut inte linoljesåpa på något som är målat med linoljefärg, förutom frätskador löses färgen nämligen upp. Eftersom såpa är ett alkaliskt ämne bör det inte användas. Det är bättre att rengöra målade ytor med milt skurpulver, det bör ha lågt ph-värde, eller allra helst vara neutralt. Observera att det alltid står på förpackningarna vilket ph-värde det innehåller.

Är linoljefärg mycket dyrare än annan färg?

Det stämmer att linoljefärg är något dyrare i inköpskostnad, men tänk då på att färgen har längre hållbarhet än många andra färger. Den är dryg och 1 liter täcker en yta som är två eller tre gånger större än vad 1 liter av en annan färg gör. Målar man med nygjorda färger måste man måla om efter cirka sex till åtta år, medan linoljefärgen kan hålla upp till femton år. Så bättre att lägga ner lite extra pengar om man vill ha längre hållbarhet, det tjänar man på i längden.